Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Η δικτατορία επί τω έργω και πάλι, στην Πάτρα




Μέσα στην επίθεση που τους επιτρέπει η σημερινή κοινωνική αφασία στριμώχνουν τη γάτα στη γωνία…
Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 αυτή η κοινωνία ξύπνησε φτωχότερη. Το κράτος συνεχίζει  την κατασταλτική του επίθεση ενάντια σε χώρους απελευθερωμένους από τον κόσμο του αγώνα, αυτήν τη φορά στην Πάτρα.
Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 τα όργανα του κράτους εισέβαλαν συντονισμένα στις καταλήψεις Μαραγκοπουλείου, Παραρτήματος και ΤΕΙ Πατρών (Νικολάου Γύζη 33), τις εκκένωσαν και συνέλαβαν 5 άτομα, που βρίσκονταν εντός του Μαραγκοπουλείου, ενώ προσήγαγαν αρκετούς ακόμη αλληλέγγυους, που προσέγγιζαν τις καταλήψεις. Εν συνεχεία προχώρησαν άμεσα στο χτίσιμο και σφράγισμα των κτηρίων.
Και οι 3 καταλήψεις βρέθηκαν στο στόχαστρο, λόγω συγκεκριμένων κοινών χαρακτηριστικών: αυτοοργανωμένη και αντιιεραρχική δομή, αυτοδιαχείρηση λειτουργιών, αντιεξουσιαστική λογική, έντονη αντιφασιστική παρουσία, δράση για την ανατροπή του υπάρχοντος και του σάπιου συστήματος. Και οι 3 καταλήψεις, ως κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Πάτρας, αποτελούσαν ριζώματα αντίστασης απέναντι στην επίθεση της εξουσίας στους από κάτω αυτού του κόσμου.  Ειδικότερα, και χωρίς διάθεση απόδοσης υπεραξίας του Παραρτήματος, μιας και οι άνθρωποι που πέρασαν και λειτουργούσαν εντός του ανήκουν και στα άλλα δυο εγχειρήματα, το Παράρτημα υπήρξε σημείο αφετηρίας, δράσης και αγώνα ενδεικτικά για το νοέμβρη του 73, για τη δολοφονία Καλτεζά, για τη δολοφονία Τεμπονέρα, για το κλείσιμο των εργοστασίων τη δεκαετία του 90, για την απεργία πείνας των 7 συλληφθέντων της Θεσ/νίκης το 2003, για το Δεκέμβρη του 2008, ενώ φιλοξένησε και το 1ο πανελλήνιο συνέδριο αναρχικών το 1986. Έτσι το σφράγισμα των καταλήψεων  Παραρτήματος, του Μαραγκοπουλείου και του ΤΕΙ (Ν.Γύζη) αποτελεί κομμάτι της συνεχούς προσπάθειας του κράτους να σβήσει τις μνήμες και τα σημεία αναφοράς του αγώνα, με σκοπό να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά το καλούπι εκείνο, που θα χρειαστεί για να μπει και αυτή η κοινωνία στο γύψο.   
Δε χρειάζονται πλέον επικοινωνιακά προσχήματα, τύπου επανάκτησης κτηρίων από τους «ιδιοκτήτες» τους και δήθεν ανώνυμων καταγγελιών, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του ελληνικού φασιστικού κράτους στις εκκενώσεις χώρων, που στεγάζουν εγχειρήματα με σαφή αντιθετικά και εχθρικά χαρακτηριστικά προς αυτό και τα λοιπά φασιστοειδή. Το πρόσχημα, για το φιλοθεάμον και υποψήφιο κοινό ψηφοφόρων, έχει δημιουργηθεί από δήθεν τρεμάμενες φωνές αγανακτισμένων κατοίκων, από φασιστικές φαμφάρες, εντός και εκτός της βουλής, από τα παπαγαλάκια των μμε που υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους και προπαγανδίζουν τη ρητορική του κράτους για τους «κακούς και μπάχαλους αναρχικούς», που θα καταστρέψουν τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά τους και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για καταπολέμηση των «άκρων».
θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η αιτία της καταστολής όλων αυτών των εγχειρημάτων, είναι η πάταξη του αντίπαλου δέους σε κράτος, παρακράτος και φασίστες. Η φίμωση εκείνων των φωνών που ζητούν να μην αφεθούμε και να βυθιστούμε στην αφασία και στη συναίνεση, που προσπαθεί να μας επιβληθεί, να μην υποταχτούμε σε κεφάλαιο και κράτος, να μην τους αφήσουμε να προχωρήσουν αλώβητοι στον πόλεμο που μας κήρυξαν, να μην ξεπουληθούμε για ένα πινάκιο φακής, αλλά όλοι μαζί να παλέψουμε κοινωνικο-ταξικά και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. 
Δεν πρέπει να υπάρξει καμία κοινωνική συναίνεση και αποδοχή της καταστολής σε κανένα πεδίο. Γιατί όπως έχουν γράψει και οι πατρινοί παλαιότερα:
ωρέ μινάρα εσύ είσαι ο στόχος.
Και έτσι είναι. Στα εργασιακά κάτεργα και την καταπάτηση εργασιακών κεκτημένων, στην οικονομική απομύζηση, στις  επιτάξεις, στις απολύσεις, στη βίαιη καταστολή κινητοποιήσεων, στην ανεργία, στο ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, στην απαγορευτική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμείς είμαστε ο στόχος. Και η ερώτηση αναπόφευκτα είναι μία: ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός για την κοινωνία;

Από το αποτέλεσμα μιας μάχης δε μπορεί να προβλεφτεί 
και να σηματοδοτηθεί το τέλος ενός πολέμου.
Οι ιδέες μας δε μπορούν να τσιμεντωθούν και να σφραγιστούν.
Ο αγώνας μας και η δράση μας δεν πρόκειται να σταματήσει.
Η αλληλεγγύη και η παρουσία μας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

…Η γάτα οφείλει να μαζέψει τις δυνάμεις της και να τους βγάλει τα μάτια.

villa amalias 7/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου